top of page

Борітеся — поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!

З Днем Незалежності, сильна, рішуча, незламна Україна! З Днем Незалежності, мужній, вільний, непохитний український народ!

Російська імперія, її кремлівські господарі і їх солдати мріяли відібрати у вас цей день, відібрати вашу незалежність, вашу свободу і вашу землю. Вони були впевнені, що це справа "трьох днів". Але вони нічого про вас не знали.

Вони нічого не знали про народ, готовий боротися за кожен метр своєї землі, готовий знищувати орди окупантів всіма можливими і неможливими засобами. Готовий подивитися цій імперії зла прямо в очі, подивитися в очі смерті, яку вона несе - і викликати в цих очах страх.

Окупанти зі сходу називали себе "другою армією світу" – і світ довго в це вірив. Поки не побачив справжню армію – армію України. Поки не побачив мужніх і незламних українців і українок, для яких рейтинги військової могутності і прогнози чужих розвідок не значили нічого, коли прийшов час захищати свій дім і свою землю. Ви показали всьому світу, що означає Бути справжніми патріотами і воїнами.

Героям слава! Кожному і кожній!

Тепер і вороги, і союзники України побачили, як вони всі помилялися. Адже вони нічого не знали про вас. Зате знають зараз. Саме так – тепер навіть вороги знають те, що з самого початку знали ви – перемога буде за Україною.

І ця перемога змінить світ. Адже борючись за свою незалежність сьогодні, Україна бореться і подає приклад всім народам і країнам, які постраждали від російського імперіалізму. Перемога України – це шанс з ним закінчити. Шанс покінчити з цією імперією.

І ми, білоруси, теж це розуміємо. В умовах масових репресій, депортацій, гібридної окупації нашої країни, ми підтримуємо Україну. Разом з усім цивілізованим світом.

У лютому 2022 року білоруси вийшли на антивоєнні акції протесту - не лише за кордоном, а й у самій Білорусі. Знаючи, чим це загрожує. Адже проросійський режим узурпатора Лукашенка з самого початку бере участь у війні проти України на боці Росії – проти волі білоруського народу.

Але навіть тисячі нових арештів і вироків за антивоєнні протести не зупинили білоруських рейкових партизан, які ризикуючи свободою, здоров'ям і життям, зупиняли рух російських військових ешелонів. Не зупинили підпілля, яке передавало і продовжує передавати інформацію про переміщення російських військ до Білорусі. Не зупинили диверсантів, які вивели з ладу російський літак наведення. Не зупинили тисячі білоруських волонтерів.

Не зупинили наших героїв-добровольців, у яких в Білорусі залишилися рідні та близькі, але які з перших днів стали пліч-о-пліч зі своїми побратимами-українцями і разом б'ють окупантів, захищаючи Україну в лавах ЗСУ. Всі вони - гордість білоруської нації. І їхні ряди продовжують зростати.

Демократичні сили Білорусі ведуть боротьбу з агресором і на міжнародній арені. Ми продовжуємо боротися за нові санкції проти обох агресорів – режиму Лукашенка і Росії, виступаючи за гармонізацію санкцій щодо них обох, щоб позбавити їх ресурсів і можливостей обходити санкції через Білорусь. Ми ведемо кампанію за притягнення режиму Лукашенка до кримінальної відповідальності за співучасть у військових злочинах, одним з яких є депортація українських дітей.

Ми разом боремося на інформаційному полі, протистоїмо російській і проросійській пропаганді, незважаючи на всі зусилля якої більшість білорусів не змінює своєї антивоєнної позиції.

І ми, білоруси, продовжимо підтримувати Україну, продовжимо боротися до перемоги. За вашу і нашу свободу.

З Днем Незалежності, Україно! Вірю, впевнений, що свою 33-ю річницю незалежності Україна зустріне повністю звільненою, у своїх законних кордонах.

Як вірю і в те, що наступне привітання прийде до України вже від імені вільної Білорусі. Вільної від Російської імперії та її маріонеткового режиму.

Слава Україні! Героям слава! І Живе Білорусь!

Павло Латушко

Заступник керівника Об'єднаного Перехідного Кабінету Білорусі, керівник Народного Антикризового Управління, Посол

24 серпня 2023 року

605 просмотров
bottom of page